Blog Walter Toemen
Risk Directeur bij Euler Hermes Nederland

Waarom is krediet schaars voor het mkb?

Op 6 januari 2014 geplaatst | 2 reactie(s)

De problematiek in de eurozone, speelt ook in Nederland: voor het mkb is krediet schaars. Banken verlenen of geen krediet of ze rekenen hoge rentetarieven. Waarom? 

Walter 2013.jpg

Omdat risico’s in het mkb een stuk groter zijn dan bij grote bedrijven. Een mkb-onderneming gaat nu eenmaal eerder failliet. Het verdienmodel staat onder druk, het straatbeeld verandert, e-commerce is groeiende en alleen de ondernemer die een hoge toegevoegde waarde levert, lijkt nog toekomst te hebben.

Logisch dus dat een bank aan de kredietkraan draait. Een bank wil immers ook vaak zekerheden tegenover de kredieten die zij verstrekt. Bovendien staat het verlenen van krediet haaks op een uitgangspunt van de Basel III wetgeving, het versterken van het eigen vermogen van de banken. Begrijpelijk is het dan ook dat een bank die wel mogelijkheden heeft tot het verstrekken van krediet daarbij extra scherp zal zijn op de financiele status en op de sector waarin de aanvrager van krediet actief is.

 

Reacties

  • Bijl
    op 31 July 2014
    Banken trekken bij de Centrale Bank geld aan tegen 0%, zetten het uit tegen 7%. Lijkt mij als MKB 'er toch een aardige marge om verliezen op te vangen. Als ik dan wat namen de revue laat passeren van grotere onderneming, waar flink op afgeschreven is, dan ontstaat een meer genuanceerder beeld. Zou het mogelijk zijn dat wel meer MKB bedrijven failliet gaan, maar dat deze afschrijvingen op schulden door banken in totaal minder is dan dan de afschrijvingen aan de grote ondernemingen (zonder faillisement). Als ik de omvang van de afschrijvingen lees, (Vestia, SNS, ABN/AMRO) en daar nog eens de boetes voor het niet integer zijn bij optel (LIBOR affaire Rabo) dan heb ik gevoelsmatig grote twijfels over jouw ingenomen 'prikkelende' stelling.
  • Walter Toemen
    op 19 August 2014
    De door ons ingenomen stelling is niet uitsluitend “prikkelend” maar ook juist en wordt onderbouwd door gegevens waarover wij beschikken. Desalniettemin is uw zienswijze ten aanzien van veronderstelde marge ook “prikkelend” aangaande de theoretische ruimte welke in de praktijk zelden zo ruim is.
Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.