Blog Johan Geeroms
Senior Risk Manager

Chinese overheid wil af van duizenden zieke staalbedrijven

Op 22 februari 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Onder alle staatsbedrijven in de wereld, is de metaalindustrie fors vertegenwoordigd. Hoe riskant zijn die overheidsbedrijven? Kunnen ze failliet gaan? En wat zijn dan de gevolgen? Onze researchafdeling onderzocht de risico’s van staatsbedrijven.

staal.jpg

De Chinese staatsbedrijven (zo’n 150.000) hebben het hoogste risicoprofiel, gevolgd door overheidsbedrijven in Brazilië en Rusland. Aan staatsbedrijven in de ontwikkelde economieën, zoals Italië en Frankrijk, kleven de minste risico’s.

Naar huis sturen

Noodlijdende staatsbedrijven kunnen een belangrijke instabiele factor zijn voor een land. Kijk naar China. Er zijn duizenden zombiefabrieken die technisch failliet zijn, maar door staatssteun kunstmatig in leven worden gehouden. Een groot deel bestaat uit staatsbedrijven in oude sectoren zoals staalfabrieken en mijnen. Medewerkers worden niet ontslagen maar met langdurig verlof gestuurd. Zo wordt voorkomen dat er uitkeringen en ontslagvergoedingen en opgebouwde pensioenen uitbetaald moeten worden. 

In Centraal- en Noordoost-China staan duizenden mijnen en staalbedrijven op omvallen. Belangrijkste oorzaken: stagnerende vraag, dalende prijzen en vooral  overcapaciteit. Jaar na jaar zijn tekorten bestreden met overheidsgeld. Hierdoor kampen lokale en provinciale overheden met astronomische schulden.

Voortbestaan bedreigd

China’s schuldenlast is opgelopen tot bijna 300% van het BBP. Alarmerend is het aandeel van bedrijfsschuld. De ongebreidelde staatssteun zorgt wereldwijd voor immense concurrentieverstoringen. De roep vanuit Amerika en Europa om meer handelsbescherming is hoogst begrijpelijk. De Chinese overcapaciteit in de metaalindustrie bedreigt het voortbestaan van vele Europese staal- en aluminiumbedrijven.

China heeft in 2016 een beperkt deel van de overcapaciteit van ruw staal  vermindert. De voorgenomen capaciteitsvermindering van 45 miljoen ton is bij lange na niet gehaald. De Chinese overheid zegt vervuilende en onrendabele fabrieken te sluiten. Het mes moet worden gezet in de zombiebedrijven.

Peking moet wel; het zit opgescheept met een gigantische schuld die steeds verder oploopt. De voorgenomen ingreep in de Chinese basisindustrie is de grootste sinds de reorganisatie van staatsbedrijven in de periode 1998-2003. Die ging toen gepaard met 28 miljoen ontslagen, waarvoor de centrale regering ongeveer 73 miljard yuan opzij moest leggen. In september 2016 kondigde Beijing aan 350 miljard yuan te reserveren voor een herstructureringsfonds. Maar hoe de sanering moet verlopen, is volkomen onduidelijk. Alles bij elkaar een riskante operatie. Denk alleen al aan de sociale onrust die kan uitbreken.

Gerelateerde artikelen

  • 22 mrt 2016 Nederlandse machinebouw hoort tot wereldtop

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.