Blog Johan Geeroms
Senior Risk Manager Euler Hermes Nederland

Biobrandstof in de versukkeling

Op 14 december 2016 geplaatst | 2 reactie(s)

Het gebruik van duurzame energie in de landbouw valt zwaar tegen. Maar voordat agrarische ondernemers zich gaan schamen in een hoekje, is het goed om ook eens te kijken naar de wereldtrends.

alternative-energy-1042411_960_720.jpg

Nu de regeringsleiders in Marrakesh hebben bevestigd dat we vastgehouden aan de klimaatdoelen van Parijs, staat vernieuwbare energie weer volop in de schijnwerpers. Maar wat betekent dat? Ondanks record-investeringen vallen de productie en winstgevendheid van groene energie bar tegen. Zo blijkt uit onderzoek van de researchafdeling van Euler Hermes. Investeringen in biobrandstoffen en biomassa zijn wereldwijd in de versukkeling geraakt en dalen al 8 jaar op rij met gemiddeld 15%! Overall stijgen de investeringen in hernieuwbare energie. Het geld gaat daarbij vooral naar zonne- en windenergie.

Nederland bungelt onderaan

In Europa bungelt Nederland bijna onderaan als het gaat om de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie voor 2020. Voor Nederland geldt als doel dat 14 procent van het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2014 was dat nog maar 5,5 procent, zo meldt het CBS op basis van Eurostatcijfers.

Welke verklaring is daarvoor? In Nederland gebruiken we nauwelijks houtkachels (hout wordt ook gezien als biomassa). In Scandinavische landen is dat compleet anders. Zij hebben bossen, wij hebben gas. Vandaar dat hier in elk huis aardgasgestookte verwarming aanwezig is dan wel een gaskachel. Andere bronnen als energie uit waterkracht hebben we nauwelijks. Verder is de overheidssteun voor hernieuwbare energie bij ons minimaal, bijvoorbeeld in vergelijking met Duitsland.

Boeren kijken kat uit de boom

Als we inzoomen op de landbouw in Nederland dan hebben we het over een grootverbruiker als het om energie gaat. En dat geldt dan vooral voor de glastuinbouw (met de chemische basisindustrie de grootste energieverbruikers van ons land!). Natuurlijk gebeurt er wel iets. Bijvoorbeeld op het gebied van biomassa en warmteterugwinning. Maar eigenlijk kun je zeggen dat de meeste agrarische ondernemers de kat uit de boom kijken. De initiatieven op gebied van renewable energy zijn beperkt, zeker voor een sector die internationaal bekend staat als innovatief en efficiënt.

Sympathiek is het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht, maar ik denk dat de tijd daar is voor grotere stappen. Hoogste tijd om de verslaving aan fossiele brandstoffen achter ons te laten. En dat is best moeilijk als het goed gaat met de sector. Veel gemakkelijker is veranderen bij een stevige crisis, als het water ons aan de lippen staat. Dan moet het wel. 

De kansen zijn er nu. De International Finance Corporation (IFC, onderdeel van de Wereldbank) heeft berekend dat de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs heeft geleid tot 23.000 miljard dollar aan wereldwijde investeringsmogelijkheden om duurzame projecten te financieren. Daar moet de Nederlandse landbouw toch een flink graantje van mee kunnen pikken, lijkt mij zo.

Reacties

  • k.oskam
    op 13 January 2017
    het lijkt mij eens te meer duidelijk dat subsidies nimmer de goede weg zijn om veranderingen in te steken .biomassa , biobrandstof allemaal zwaar gesubsidieerd , veel oneigenlijk gebruik en daardoor marktverstorend !!!! de markt moet het doen, en de markt zijn we allemaal samen .!! ik heb niet zoveel gestudeerd , maar meestal wel opgelet !!
  • M.van den Broek
    op 02 February 2017
    De fossiele brandstof wordt zwaar gesubsidieerd door onze volgende generaties. Zij betalen voor de gevolgen van de brandstoffen die wij nu verstoken. Neem dat in de prijs mee en groene energie heeft geen subsidie meer nodig.
Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.