Nieuws

Veel Duitse werknemers hadden het 20 jaar geleden beter

Op 4 september 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Bijna de helft van de Duitse werknemers heeft een lager reëel loon dan 20 jaar geleden. Dat blijkt uit berekeningen van het Duitse ministerie van economische zaken. “Duitsland heeft een loonprobleem”, stelt het rapport. De ongelijkheid op de arbeidsmarkt heeft volgens het ministerie een historisch hoog niveau bereikt.

German-flag-Reichstag-.jpg

Vooral de lage en middelhoge inkomens zijn achtergebleven. Een grote groep van de laagste inkomensklasse zat in 2015 met hun reëel loon onder het niveau van 1995. Zo’n 40% van de beroepsbevolking heeft nu minder koopkracht dan 20 jaar geleden. Daar staat tegenover dat de hogere inkomens wel vooruitgang boekten. De kloof tussen lagere en hogere lonen is daardoor gegroeid.

Hot item voor verkiezingen

Het is al langer bekend dat de inkomensongelijkheid in Duitsland toeneemt. Een van de oorzaken ligt bij de arbeidsmarkthervormingen die in de tweede helft van het afgelopen decennium zijn doorgevoerd. De inkomensdiscussie speelt een belangrijke rol in de aanloop naar de verkiezingen van 24 september aanstaande. Verschillende politici, ook uit het kabinet van bondskanselier Angela Merkel, pleiten voor hogere lonen.

Kinderen zijn slechter af

Staatssecretaris van het ministerie van economische zaken Matthias Machnig zei in een toelichting op het onderzoek dat “deze ontwikkeling betekent dat een groot deel van onze bevolking er niet langer op vooruitgaat. En dat kinderen slechter af zijn dan hun ouders.” Volgens Machnig is er dankzij de economische groei ruimte voor loonsverhoging.

Gerelateerde artikelen

  • 6 okt 2015 Nederland positiever over handelsrelatie dan Duitsland
  • 24 jul 2015 De chemiesector: een van de drijvende krachten achter de Duitse groeimotor

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.