Nieuws

Vaste contracten winnen terrein

Op 27 november 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Meer vaste contracten, minder flex. Steeds meer grote bedrijven breken hun flexmodel open om werknemers beter aan zich te kunnen binden. MKB-ers hebben daar veel last van.

sign contract.jpg

Volgens het CBS is het aantal vaste contracten in ons land de afgelopen 12 maanden met 57.000 toegenomen. De grootste stijging sinds 2009. Bedrijven geven werknemers steeds vaker een vast contract vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de business die aantrekt. Ook het aantal jaarcontracten met uitzicht op een vast contract stijgt fors. Vakbonden juichen de nieuwe vastigheid toe.

Zekerheid bij bedrijven neemt toe

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS neemt het vertrouwen bij werkgevers toe. ”Bedrijven zijn minder onzeker, zij zien dat het economisch goed gaat. Verder zien we dat de krapte in verschillende sectoren toeneemt. Werkgevers proberen mensen daarom eerder aan zich te binden.”

MKB-er delft het onderspit

Er is een hevige strijd gaande om talent binnen te halen. Voor grote concerns stroopt dagelijks een heel leger aan recruiters de arbeidsmarkt af. Het MKB heeft daar veel last van. Mogelijke sollicitanten worden voor hun neus weggekaapt. Eventuele kandidaten worden al benaderd voordat ze zelf bedacht hebben welke (nieuwe) baan ze willen. Als het gaat om salaris en arbeidsvoorwaarden delven MKB-ers het onderspit. Met alle gevolgen van dien. Het niet kunnen invullen van vacatures kost omzet. De druk op bestaand personeel wordt steeds groter waardoor lopende en nieuwe projecten steeds vaker vertraging op lopen.

Duizenden werknemers lozen

Om mee te kunnen bewegen met de economische ontwikkeling, zijn grote bedrijven in conjunctuurgevoelige sectoren maximaal flexibel georganiseerd. ASML is daar bij uitstek een voorbeeld van. Het bedrijf kan in één klap duizenden werknemers afschudden. Nu de opgaande lijn van de economie blijft voortduren en er sprake is van een oververhitte arbeidsmarkt, past ASML zijn personeelsstrategie aan. Bij de chipmachine-maker daalt de flexschil dit jaar van 30% naar 20%. Honderden talentvolle flexwerkers krijgen vaste contracten aangeboden. Ook krijgt een grote groep flexwerkers uitzicht op een vaste baan.

Vertrouwen uitspreken

Volgens ASML is de psychologische en symbolische waarde van een vaste aanstelling groot. “Uit onderzoek blijkt dat flexwerkers gemiddeld minder tevreden zijn dan vaste krachten. Ze doen vaak wel hetzelfde werk maar hebben niet het gevoel dat ze er echt bij horen. Het is belangrijk dat je vertrouwen uitspreekt. De arbeidsmarkt beweegt. Mensen hebben andere opties, ze willen duidelijkheid. En die creëren wij nu”, zo stelt het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

  • 2 okt 2017 Beveiliging tegen cybercrime te duur voor MKB-er
  • 5 jul 2017 MKB-ers krijgen voortaan binnen 60 dagen hun geld van grote bedrijven

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.