Nieuws

Groei mondiale economie bijna verleden tijd

Op 19 januari 2018 geplaatst | 0 reactie(s)

De groei van de wereldwijde economie loopt op zijn eind. Dit jaar piekt de mondiale groei nog met 3,1%, daarna gaat de rem erop. Zo stelt de Wereldbank in recente ramingen. Vanaf 2019 blijft de groei eerst nog een paar jaar in de buurt van de 3% om vervolgens duidelijk lager uit te vallen. 

red-arrow.jpg

Voor de langere termijn voorziet de Wereldbank een structureel lagere groei. Dit komt onder meer door demografische veranderingen zoals de vergrijzende beroepsbevolking in grote delen van de wereld.  Als de groei verder afneemt dan kan op lange termijn de levensstandaard van mensen wereldwijd dalen en de armoede toenemen. Op korte termijn kunnen handelsrestricties, geopolitieke spanningen en een te krappe arbeidsmarkt zand in de motor strooien.

Dit jaar

De wereldwijde economische groei zal in 2018 nog licht toenemen van 3% naar 3,1%, zo schat de Wereldbank. De groei in het afgelopen jaar (aanvankelijk geschat op 2,7%), was voornamelijk te danken aan een herstel van de investeringen, de industriële productie en de handel.

Extra investeringen nodig

Volgens Wereldbank-president Jim Yong Kim is verdere productiviteitsgroei alleen te realiseren als de investeringen mondiaal sterker toenemen “Lukt het niet om het tempo waarin er slimmer en doelmatiger wordt geproduceerd op te voeren, dan blijft ook de toekomstige welvaartsgroei achter.”

Duidelijk is dat de groei van de afgelopen jaren deels ook te danken was aan het zeer ruime monetaire beleid dat nog steeds in Japan en Europa wordt gevoerd en in de VS nu geleidelijk wordt afgebouwd. Het goedkope geld mag de groei hebben aangejaagd, het heeft ook een nadelig bijeffect: het houdt zwakke, ongezonde bedrijven op de been, terwijl deze zogeheten zombiebedrijven beter failliet hadden kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen

  • 31 aug 2017 Hoe houdt Trump groei VS op peil?
  • 27 mrt 2017 Steeds meer bedrijven kunnen groei niet bijbenen

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.