Nieuws

Facilitaire dienstverlening groeit

Op 26 juni 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Krapte op de arbeidsmarkt betekent meer mensen aan het werk, dus meer werkplekken die schoon gehouden moeten worden. Facilitair dienstverleners profiteren volop van de aantrekkende economie. Na jaren van tegenvallende omzetcijfers door felle concurrentie en hoge prijsdruk is het tij gekeerd.

schoonmaak.jpg

Het aantal schoon te maken vierkante meters kantoorruimte neemt per kwartaal met procenten toe. De schoonmaaksector is hierdoor één van de sterkst groeiende subsectoren van de Nederlandse economie. Een groot deel van de markt is in handen van de 5 grootste spelers: Hago, CSU, ISS, Asito en GOM.

Tekort aan personeel

Door de sterke groei heeft de sector moeite om geschikt personeel te vinden. Landelijk staan er vele duizenden vacatures open. Gedeeltelijk lossen de schoonmaakbedrijven het personeelstekort op door aan hun parttime-werknemers te vragen om meer uren te gaan werken.

Trends

Rabobank constateert in de sectorrapportage Cijfers & Trends de volgende ontwikkelingen in de schoonmaakbranche:
•    Verbreding van de dienstverlening. Vooral de grotere schoonmaakorganisaties verzorgen naast schoonmaak bijvoorbeeld ook klein onderhoud;
•    Toenemende concurrentie door groeiend aantal schoonmaakbedrijven. Dit zorgt voor extra druk op de prijs en de noodzaak om onderscheidend te zijn;
•    De markt krijgt steeds meer te maken met partijen tussen de opdrachtgever en schoonmaakbedrijf. Deze bemiddelaars zorgen voor nog meer druk op de prijs;
•    Verschuiving van inspanningscontracten naar output- en prestatiecontracten. Bij output- en prestatiecontracten staat niet de prijs centraal maar de prestatie.
•    Beleving: Bij het meten van de schoonmaak kan er worden gekeken naar kwaliteit en beleving. Er wordt steeds meer gemeten op basis van beleving.

Gerelateerde artikelen

  • 24 sep 2015 EIB-budget bereikt Europees mkb

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.