Nieuws

Europa: verbod op Chinese overnames?

Op 13 april 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Chinese bedrijven die met subsidies van de staat in Europa bedrijven overnemen. Hoogste tijd om daar streng op toe te zien en zonodig te verbieden. Zo stelt eurocommissaris Jyrki Katainen namens de Europese Commissie.

china 1.png

Alle particuliere investeringen zijn bij ons welkom volgens de Finse EU-commissaris, “maar er moet wel sprake zijn van eerlijke concurrentie met een gelijk speelveld aan beide kanten”. Hiermee reageert de Europese Commissie op de ophef die vooral in Duitsland is ontstaan over de koopwoede van Chinese bedrijven. Vorig jaar kochten Chinese ondernemingen zeker 68 Duitse bedrijven. Daaraan is ruim € 12 miljard uitgegeven.

Alarmbrief

Al eerder schreven de ministers van economie van Duitsland, Italië en Frankrijk in februari een alarmbrief over de toenemende Chinese expansiedrang. Ook de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement, riep de Commissie op met een concreet voorstel te komen. Volgens de Europese Volkspartij moet een European Committee on Foreign Investment worden opgericht om overnames onder de loep te nemen van bedrijven die voor Europa van strategisch belang zijn. Een soortgelijk strategisch comité bestaat al in de VS.

Verbod

Naar verluid zou de Europese Commissie inderdaad bezig zijn met een voorstel. Dit zou mogelijk in mei al op tafel komen. Het voorstel verbiedt overnames die ‘politiek gemotiveerd’ zijn. Het gaat daarbij dan vooral om overnames op het gebied van defensie, technologie en infrastructuur.

Verzet

Vanuit de ‘directe handel’ binnen de Europese Commissie zou er nog wel verzet zijn tegen al te strenge anti-Chinese maatregelen. Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) wil namelijk graag met Peking een handelsakkoord sluiten om de Europese toegang tot de Chinese markt te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

  • 22 dec 2016 Wat mogen we in 2017 van China verwachten?
  • 22 sep 2016 E-commerce in China: kansen voor Nederlandse producten

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.