Nieuws

DNB: komende jaren blijven goed

Op 5 januari 2018 geplaatst | 0 reactie(s)

De groei van de Nederlandse economie zet zeker nog een paar jaar stevig door. Zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB). De particuliere consumptie trekt fors aan. Dat geldt ook voor bedrijfsinvesteringen. En de handel met het buitenland draait op volle toeren. Directeur Job Swank van DNB noemt de perspectieven van de Nederlandse economie “uitstekend”.

economic-growth.jpg

Volgens Swank is de aanhoudend lage inflatie een prettige bijkomstigheid. Dat stimuleert de koopkracht, zo stelt hij. Volgens DNB stijgt de inflatie in 2018 nauwelijks (van 1,3% naar 1,4%). In 2019 zal de inflatie 2,3% bedragen. Deze stijging komt door de plannen van het kabinet om het lage btw te verhogen.

Groei ruim boven langjarig gemiddelde

18 december publiceerde DNB de groeicijfers voor de Nederlandse economie. Volgend jaar komt de groei met 3,1% maar 0,2% lager uit dan de groei van dit jaar. Voor 2019 verwacht DNB een groei van 2,3%. Dat is nog altijd ruim boven de langjarige potentiële groei die op 1,7% wordt geschat.

De werkloosheid daalt komende jaren van 4,9% dit jaar tot slechts 3,5% in 2019. Het gevolg is dat de bonden meer loonsverhoging kunnen afdwingen in de cao's. DNB voorziet een stijging van de lonen in 2018 van 2,1% en het jaar daarop met 2,5%.

2 knelpunten

Volgens Swank zijn er 2 zorgpunten: het pensioen in Nederland en de woningmarkt. De DNB-directeur stelt dat er snel duidelijkheid en rust moet komen rondom het pensioendossier. Daarover is nu te veel onzekerheid. Op de Nederlandse woningmarkt Swank is er sprake van “ongezond hoge druk”. Met alle gevolgen voor het prijsniveau. Probleem is volgens Swank dat nieuwbouw te traag op gang komt. Hierdoor blijft de vraag naar woningen hoog.

Geen grote zorgen over Brexit

Over de mogelijke gevolgen van de Brexit toont de DNB-directeur zich niet zeer bezorgd. Volgens hem gaat het de kant op van een handelsregime zoals de EU dat met Canada heeft afgesloten. “Dan heeft de Brexit voor de goederenhandel weinig effect.”

Gerelateerde artikelen

  • 4 dec 2017 MKB als motor van Nederlandse economie verstoken van brandstof
  • 1 dec 2017 2018: Europa dé grote exportwinnaar

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.