Nieuws

De crisis is voorbij, betalingsachterstanden niet

Op 15 mei 2014 geplaatst | 0 reactie(s)

De economie zit weer in de lift, maar dat is nog geen reden om te juichen. Want hoe gunstig macro-economische scenario’s ook zijn, ondernemers ervaren nog weinig van het herstel. Dat is de conclusie van de European Payment Index van incassobureau Intrum Justitia onder 10.000 bedrijven.

Economie-Eurozone

In heel Europa is er een achterstand van 360 miljard euro op openstaande rekeningen. De effecten daarvan zijn merkbaar op de werkvloer: 4 op de 10 Europese bedrijven neemt nog geen nieuwe werknemers aan en een kwart ziet de achterstallige betalingen als reden om banen te schrappen.

Betalingstermijnen in Europa

In Nederland schreven ondernemers vorig jaar 2,7 procent af op de post dubieuze debiteuren. Lange betalingstermijnen spelen vooral in Zuid-Europa. In Italië is de gemiddelde termijn zelfs 94 dagen. Met een termijn van 41 dagen doen ‘we’ het in Nederland al een stuk beter, maar Finland is de betalingstopper van Europa: daar is het bedrag van een factuur na gemiddeld 26 dagen bijgeschreven op de rekening van de crediteur.

De betalingstermijnen zijn over het algemeen nog ver boven de Europese richtlijn uit 2010. Die schrijft voor dat, zonder een concrete afspraak, de maximale betalingstermijn 30 dagen mag zijn.

Als ondernemer blijft het zinvol om duidelijke afspraken te maken, debiteuren te controleren en klanten te kennen. Onderliggende markten spelen daarbij ook een grote rol. Door middel van marktonderzoek kan de ondernemer beter zijn of haar risico’s inschatten en daar in de bedrijfsvoering op anticiperen. Scherpte is dus noodzakelijk. En wanneer het mis dreigt te gaan: snel in actie komen. 

Gerelateerde artikelen

  • 7 mrt 2014 China: Buitenlandse afnemer mag langer doen over betaling
  • 6 mei 2013 ‘Betalingstermijn veel korter bij koninklijke bedrijven’
  • 18 mrt 2013 Hoe staat het met de solvabiliteit en het betalingsgedrag van uw klant?

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.