Nieuws

CO₂-uitstoot auto’s moet 30% omlaag

Op 13 november 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Hoe ver moet de CO₂-uitstoot van auto’s naar beneden? In het regeerakkoord van kabinet-Rutte III staat dat 'alle auto's in 2030 emissieloos zijn'. Dat is geen keiharde doelstelling maar een streven. De Europese Commissie gaat veel minder ver: de CO₂-uitstoot van personenauto’s en kleine vrachtwagens moet in 2030 30% zijn verminderd. Zo blijkt uit maatregelen die onlangs zijn gepresenteerd. 

Brancheontwikkelingen Europese automarkt

Het is aan de autofabrikanten om dat te realiseren. Om het tempo erin te houden, verlangt de Commissie dat de sector de uitstoot al in 2025 met 15 procent heeft teruggebracht. Brussel verwacht dat in 2030 nog minstens 80% van de nieuwe auto's met een diesel- of benzinemotor is uitgerust. Veel van deze auto’s zijn dan zogeheten plug-ins, auto's met een verbrandingsmotor én een oplaadbare batterij. Op deze manier kunnen de autofabrikanten voldoen aan de nieuwe Europese norm voor de CO₂-uitstoot.

China en Californië

Zeven lidstaten, waaronder Nederland, hadden de Commissie opgeroepen om ambitie te tonen. Een reductie van minimaal 40% zou in hun ogen de norm moeten worden. Bovendien zouden er verplichte quota voor elektrische auto's moeten komen, net als in China en Californië. Dat durft Brussel niet aan.

Transportsector

Niet alleen de auto-industrie moet aan de slag, ook andere vervoerssectoren moeten een inhaalslag maken. Voor welke technologieën zij kiezen laat de Europese Commissie over aan de transportsectoren zelf, maar het is volgens haar ‘aannemelijk dat elektrisch rijden de toekomst ís.
Brussel stelt daarom 800 miljoen euro beschikbaar om projecten te financieren die de infrastructuur voor schoner vervoer, zoals rijden op elektriciteit, verbeteren. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het aantal oplaadstations uit te breiden.
De transportsector is verantwoordelijk voor een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU.

Gerelateerde artikelen

  • 19 sep 2017 2019: verkoop auto’s voor het eerst voorbij 100 miljoen
  • 11 jul 2017 Tijd voor rigoureuze vernieuwing in de transportsector

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.