Nieuws

Beveiliging tegen cybercrime te duur voor MKB-er

Op 2 oktober 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

Wel of niet beveiligen tegen cybercrime? Voor veel MKB-bedrijven zijn de investeringen die hiervoor nodig zijn te kostbaar. Zo stelt zakelijk dienstverlener Deloitte op basis van eigen onderzoek.

cyber.jpg

Voor ondernemingen met een omzet onder de €100 miljoen vallen de kosten voor maatregelen tegen computercriminaliteit al gauw te hoog uit. Volgens de onderzoekers zijn de uitgaven voor een adequate cyberbeveiliging, afgezet tegen de omzet, voor een MKB-bedrijf dubbel zo hoog als voor een groot bedrijf. Volgens Deloitte doen ondernemers alleen het hoognodige en dat brengt het hele bedrijfsleven in gevaar. Hackers kunnen via een lek bij een kleine toeleverancier alsnog binnenkomen bij grotere ondernemingen.

Een op de vijf bedrijven

Onlangs meldde het CBS dat ruim 20 procent van de bedrijven met minstens tien medewerkers in 2016 met cyberaanvallen te maken hadden. Vooral bedrijven in de financiële sector en de energiesector hadden hier last van. Bij de helft van de getroffen bedrijven leidden deze aanvallen tot kosten.  

Volgens het CBS wordt maar 25% van de cybercrimedelicten gemeld. Dat is minder dan vier jaar eerder. Toch neemt de dreiging van ransomware (afpersvirussen), phishing en andere vormen van cybercriminaliteit toe. Alleen al in Nederland leidt cybercrime jaarlijks tot bijna € 10 miljard aan schade.

Gerelateerde artikelen

  • 5 jul 2017 MKB-ers krijgen voortaan binnen 60 dagen hun geld van grote bedrijven
  • 29 nov 2016 Digitale infra: derde mainport na Schiphol en Rotterdam
  • 5 jul 2016 Veel innovatie komt van ‘oudere’ MKB-bedrijven

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.