Nieuws

Aantal overnames en fusies op hoogste niveau in 10 jaar

Op 30 januari 2018 geplaatst | 0 reactie(s)

Vorig jaar zijn in ons land in totaal 588 fusies en overnames geregistreerd. Het grootste aantal in 10 jaar. In vergelijking met 2016 gaat het om een stijging van 12,5%. Dit blijkt uit cijfers van de Sociaal Economische Raad (SER).

Takeover_Challenge_logo.jpg

Bedrijven en ook organisaties in de publieke sector zijn verplicht fusie- en overnameplannen tijdig te melden bij de SER en de vakbeweging. Dat biedt vakbonden de mogelijkheid om op te komen voor de belangen van de werknemers.

Dienstverlening en industrie

De meeste overnames en fusies vinden plaats in de sectoren dienstverlening en industrie. In 2016 was dat ook zo.

In vergelijking met Europa en de rest van de wereld zijn de cijfers opmerkelijk. Zo bleek uit de meest recente ‘Deal Activity Update’ van accountants- en adviesorganisatie KPMG dat fusies en overnames vorig jaar wereldwijd daalde in vergelijking met het jaar daarvoor. Wel steeg de waarde van de deals. Datzelfde beeld liet Europa zien.

De ontwikkelingen de komende jaren zullen sterk afhangen van protectionistische maatregelen die overheden mogelijk nemen. Hiermee proberen landen ongewenste buitenlandse overnames te voorkomen. Vooral overnames vanuit China stuiten op steeds meer weerstand.

Gerelateerde artikelen

  • 15 jan 2018 Duitsland niet happy met Chinese overnames
  • 13 apr 2017 Europa: verbod op Chinese overnames?

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.