Nieuws

2019: verkoop auto’s voor het eerst voorbij 100 miljoen

Op 19 september 2017 geplaatst | 0 reactie(s)

In de snel veranderende auto-industrie bereikt de verkoop een recordhoogte. De kans is groot dat er in 2019 wereldwijd voor het eerst in een jaar meer dan 100 miljoen auto’s worden verkocht. Zo blijkt uit eigen onderzoek van Euler Hermes.

autos.jpg

Het rapport evalueert de auto-industrie in 8 belangrijke landen (China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS). De aandacht gaat vooral uit naar productie- en verkoopcijfers, het marktaandeel van elektrische auto's, de winstgevendheid en de stand van zaken rondom innovatie.

China koploper

Euler Hermes voorspelt dat de wereldwijde autoverkoop in 2017 uitkomt op 95,8 miljoen voertuigen (+ 2,1% jaarlijkse groei) en op 98,2 miljoen in 2018 (+ 2,5%). Om vervolgens in 2019 de 100 miljoen te passeren. China levert hieraan de grootste bijdrage. Naar verwachting worden in China in 2019 dertig miljoen nieuwe auto’s verkocht, met elektrische voertuigen als sterkst groeiend segment. Maar dat is ook niet gek met een royale rijkssubsidie van 23%.

Euler Hermes verwacht dat er nog dit jaar meer dan 3 miljoen elektrische voertuigen (EV) rondrijden. Marktleiders zijn China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Eind 2017 nemen naar verwachting China en de VS meer dan tweederde van de wereldwijde EV-verkoop voor hun rekening. Overheidssubsidies, uitbreiding van het laadnetwerk en dalende batterijprijzen (door de technologische vooruitgang) zijn de belangrijkste factoren voor verdere groei van de EV-markt.

Minder schulden

De financiële gezondheid van de auto-industrie verschilt sterk per land. Bij Japanse autofabrikanten en Italiaanse leveranciers is de winstgevendheid het hoogst. Met uitzondering van Amerikaanse en Italiaanse autofabrikanten is de schuldenlast van fabrikanten nu lager dan voor de crisis. Liquiditeit en investeringen blijven stabiel.

Duitsland

Ondanks het dieselschandaal in Duitsland en de daling van het dieselmarktaandeel het afgelopen jaar (van 46,9% naar  41,3%), steeg de totale autoverkoop in de eerste 6 maanden van 2017 met 2,1%.

Klik op het plaatje om de infographic te openen.

Gerelateerde artikelen

  • 30 sep 2016 Autoverkoop 2016 in Nederland ver onder Europees gemiddelde
  • 7 sep 2015 Wat is de auto(sector) van de toekomst?

Reacties

Wilt u reageren op dit artikel? Vul onderstaand formulier in.